ginekolog - ginekoloska ordinacija Beograd - ginekoloske ordinacije - ginekologija - ginekolog Beograd- ginekoloska ordinacija Novi Beograd - ginekoloske ordinacije Beograd

FAIL (the browser should render some flash content, not this).

PREGLED GRLIĆA MATERICE


Šta je to pregled grlića materice?

Karcinom cerviksa i predkancerozne promene na grliću materice mogu se otkriti na više načina. Jedan od najčešćih načina je uzimanjem brisa grlića materice – Papa bris i kolposkopija.

Bris grlića materice

Lekar mora izvršiti pregled grlića materice.Deo koji lekar mora pregledati nalazi se na vrhu vagine, a njegov srednji otvor je mesto odakle dolazi krvarenje za vreme menstruacije.Da bi pregledao grlić, doktor će Vas zamoliti da legnete na sto za ginekološki pregled.Potom će lagano u vaginu uvući instrument koji se zove spekulum.Ključnu ulogu kod pregleda grlića materice predstavlja uzimanje odgovarajućeg uzorka ćelija sa grlića.Ovaj uzorak se uzima pomoću takozvane Špatule koja se uvuče u centralni otvor grlića i lagano zarotira kako bi se uzeo uzorak ćelija.Potom se sadržaj špatule prenese brisanjem o predmetno mikroskopsko staklo tako da se u laboratoriji mogu ustanoviti bilo koje promene na ćelijama.

KOLPOSKOPIJA

Reč kolposkopija zvuči veoma komplikovano. Kolposkop je u stvari aparat koji liči dvogledu sa dva okulara pomoću kojeg doktor može pažljivo i detaljno pregledati grlić materice. Neposredno nakon uzimanja brisa grlića, ginekolog će pregledati grlić sa kolposkopom. Posmatranjem grlića kroz kolposkop koji ima mali reflektor, ginekolog vidi uvećanu sliku. Zatim, on premaže grlić sa laganim kiselim  rasvorom 3 % sirćetne kiseline, koja odmah istakne svako sumljivo područje na način da ono pobeli. Ako je potrebno, uzima se mali uzorak tkiva sa sumljivog područja i šalje na analizu. Kolposkopija je u stvari druga faza kompletnog procesa pregleda grlića materice. U slučaju nalaza bilo kojih promena u ćelijama, ginekolog će Vas savetovati šta treba dalje preduzeti.

Rezultati

Kada dobijete nalaz brisa, morate se javiti Vašem ginekologu da vidi da li je nalaz uredan i da Vam objasni šta nalaz znači. U slučaju otkrivanja bilo kojeg stepena promena u ćelijama, zapamtite da razvoj karcinoma grlića materice traje veoma dugo, ponekad i više godina.
Takođe je sasvim normalno da nalaz brisa ukaže na neke manje probleme kao što su razne infekcije poput belog pranja, koje se potom moraju odmah lečiti.
Neposredno nakon kolposkopije, ginekolog će Vam reći da li je uočio neko problematično područje i da li je bilo potrebno da radi toga uzme uzorak tkiva. Ponovo ističemo važnost činjenice da će Vam vaš doktor dati kompletno objašnjenje rezultata kolposkopije.

Zašto treba ići na pregled brisa grlića materice?

Karcinom grlića materice je u porastu. Svaka žena koja je bila, ili je seksualno aktivna, mora redovito ići na test brisa grlića materice  
( PAPA ). Idealno je ovo činiti jednom godišnje do 65 godina starosti, a nakon toga je dovoljno jednom u 2-3 godine.